yora rienstra

 
 

bio

Yora Rienstra (Amsterdam, 6 maart 1981) is een Nederlandse cabaretiere, Actrice en Radio DJ. Rienstra studeerde in 2006 af aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunst-academie. Ze speelde onder meer bij de Theatercompagnie en het Muztheater.
 

Vanaf 2009 maakte zij achtereenvolgens drie solovoorstellingen: Aan jou heeft het niet gelegen, We maken er wat van en Drukt haar Snor. Alle drie haar voorstellingen werden lovend ontvangen en speelde ze ruim 100 keer per show in kleine en middelgrote zalen in Nederland. De Volkskrant noemt haar ‘Een comédienne met diepgang’. Trouw roemt haar ‘mooie mix van types, liedjes en persoonlijke verhalen’. Vanaf januari 2017 speelt Yora in PAAZ, het solo-toneelstuk op basis van het gelijknamige boek van Myrthe van der Meer.

Op 6 april 2009 won Rienstra in De Kleine Komedie te Amsterdam het Concours om de Wim Sonneveldprijs. Tevens won zij
de publieksprijs van dit concours. In december 2009 verscheen haar eerste CD Aan jou heeft het niet gelegen, maar haar liedjes wordt ook door anderen gezongen: Herman van Veen zingt een door Rienstra geschreven liedtekst op zijn cd Sprakeloos.

 

Rienstra is naast cabaretiere en actrice ook Radio DJ bij Radio 2. Van maart 2013 t/m december 2015 presenteerde zij het Vara programma Ha! Die Yora. Ook presenteerde ze van september  t/m december 2015 het Vara nachtprogramma Yora Haakt Aan, en presenteerde ze vanaf januari 2016 samen met Sander de Heer het Vara weekendprogramma Yora en Sander, Sander en Yora.

Op tv is Yora op dit moment wekelijks te zien als presentatrice van het VARA-programma RAMBAM. Yora was al eerder op televisie te zien bij o.a. DWDD als Jeanet van Boer Aad (BZV Persiflage), De Slimste Mens, Toren C, De Dino Show, Divorce en Pauw. Ook was zij van 2013 t/m 2014 samen met Humberto Tan het gezicht van de Rabobank Commercials. 

          

UP

Yora Rienstra speelt vervolg op PAAZ

May 09, 2017

Vanaf oktober 2019 gaat Yora Rienstra het theater in om de voorstelling UP te spelen, een bewerking naar de bestseller van Myrthe van der Meer. UP is hiermee het vervolg op de succesvolle toneelvoorstelling PAAZ, die in februari 2017 in première ging.

 

In PAAZ belandde hoofdpersoon Emma op een Psychiatrische Afdeling van een Algemeen Ziekenhuis. Ter voorbereiding van die voorstelling liet Rienstra zich opnemen op een paaz om een beeld te krijgen van wat hoofdpersoon Emma meegemaakt moet hebben. Daardoor weet zij als geen ander de leefwereld en de persoonlijkheid van de hoofdpersoon te vangen. In UP moet Emma opnieuw de psychiatrische kliniek in, terwijl zij dat allerminst verwacht.

 

Over de voorstelling

Emma Nieuwenhuis moet de psychiatrische kliniek in. Opnieuw, tot haar ongeloof en schrik. Twee jaar geleden was ze een tijd opgenomen, en uitgerekend nu, nu ze zich sterk voelt en zelfs ‘een waanzinnig gevoel van geluk’ ervaart, herhaalt de geschiedenis zich. Dit omdat haar specialist, een vervanger die ze niet kent, haar wel erg uitbundige geluksgevoel niet vertrouwt. Wat een misverstand, en wat een vernedering.

 

In UP krijgen we nader zicht op Emma’s ‘hersenstormen’. Scherp en met veel humor verwoordt ze de angstaanjagende momenten waarop de wanen toeslaan. In de ziekenhuiswinkel spreekt iedereen opeens in een onbekende taal, en bestaat die enge hond die haar beloert nu wel of niet?

 

“Het is alsof je verliefd wordt, elke keer opnieuw. Je wordt verliefd op het leven, maar het leven maakt het steeds weer met je uit.” – quote uit het boek UP.

 

 

Spel: Yora Rienstra

Naar het boek van: Myrthe van der Meer

Bewerking: Rik van den Bos

Regie: Benno Hoogveld

Vormgeving/lichtontwerp: Hendrik Walther
Techniek: Manon Buscop

 

De pers over UP:

 

"Zo onzichtbaar als psychiatrische aandoeningen kunnen zijn, zo zichtbaar maakt Rienstra het verschil tussen iemand die moet worden opgenomen en iemand die weer naar huis mag. De voorstelling heeft zo ook een voorlichtende functie. (…) Dat maakt UP nog eens dubbel de moeite waard om te gaan bekijken." – Theaterkrant

 

“De voorstelling “Up” geeft op indringende en mooie manier een goed beeld van hoe de psyche kan werken bij een manisch depressieve patiënt. Het spel van Rienstra zorgt ervoor dat mijn aandacht voor de flinke lappen tekst geen moment verzwakt.  Met “Up” hoop ik dat Rienstra bij haar publiek ook  het taboe wat er rust op psychologische ziekten, iets kan doorbreken.”  – Theaterparadijs ★★★★

“Yora Rienstra houdt je anderhalf uur in haar greep” I Love Theater

Please reload

NIEUWS

Yora Rienstra speelt solovoorstelling 'Eerlijk gezegd'

June 25, 2017

Yora’s vorige drie cabaretvoorstellingen werden lovend ontvangen. Nee meer dan lovend! De Volkskrant noemt haar een ‘comédienne met diepgang’, Trouw is enthousiast over ‘haar elastieken lijf’ en De Telegraaf gaf haar laatste show zelfs 5 sterren. Dat neigt naar perfectie!

Ook toerde Yora met de succesvoorstelling PAAZ naar ‘t boek van Myrthe van der Meer. Overal uitverkocht. Echt waar. Ze is een van de presentatoren van het VARA tv programma RAMBAM. Met elk onderwerp het nieuws gehaald! Echt waar! Daarnaast presenteerde met Sander de Heer een weekendshow op Radio 2. Hoogste luistercijfers sinds 1950! Echt waar! Ik hoor u denken 'verdient die vrouw niet een prijs?!'  Die heeft ze al. De Wim Sonneveldprijs op het Amsterdams Kleinkunstfestival. Nog nooit iemand zo overtuigend gewonnen. Allemaal echt waar!

Eerlijk gezegd is bovenstaande hier en daar wat aangedikt. Eerlijk gezegd wel behoorlijk aangedikt. Het is allemaal nogal overdreven zelfs. Daarbij schrijf ik dit tekstje gewoon zelf, maar zoiets krijgt meer gewicht als ‘t lijkt of een ander het over je zegt. Wat Yora (ik, dus) wil zeggen is: ‘ik hoop dat u komt kijken naar mijn nieuwe show vol tragikomische types, geestige en ontroerende liedjes en herkenbare rake verhalen’. Yora windt er eerlijk gezegd geen doekjes om. Echt waar!

Please reload

 
 

SPEELLIJST

 

 contact 

management & boekingen

Theaterbureau De Mannen

WG Plein 700

1054 SK Amsterdam

Tel: 020 - 30 34 721

info@theaterbureaudemannen.nl

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Instagram Icon
 

© 2019 by Yora Rienstra i.s.m. Theaterbureau De Mannen

Drukt haar snor

Foto: Jaap Reedijk